Ακμή
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Τι προκαλεί την ακμή;

Η ακμή είναι μια κοινή χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος που προσβάλει την τριχοσμηγματογόνο μονάδα (τα θυλάκια τρίχας και τους  σμηγματογόνους αδένες).Μια ποικιλία από βλάβες εμφανίζονται στο πρόσωπο, το λαιμό, τους ώμους, το στήθος και την πλάτη. Οι φλεγμονή βλατίδες και φλύκταινες συνήθως ονομάζεται στίγματα, σπυράκια και μαυράκια.

Η ακμή είναι πιο διαδεδομένη σε άτομα ηλικίας 16-18 ετών. Μπορεί να έχει βαθιές κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην εφηβεία, όταν η φυσική εμφάνιση και η αποδοχή των συνομηλίκων του ατόμου είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Γιατί η ακμή είναι συχνότερη στην εφηβεία;

Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους η ακμή είναι πιο σοβαρή κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών στηρίζεται σε διάφορες θεωρίες.

Υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα των ορμονών του φύλου στην εφηβική από ό,τι στην παιδική ηλικία. Η τεστοστερόνη μετατρέπεται στο δέρμα σε διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οποία διεγείρει τους σμηγματογόνους αδένες στη βάση των τριχοθυλακίων και τους μεγενθύνει. Οι αλλαγές στη σύνθεση του σμήγματος μπορεί να οδηγήσουν στην ακμή.

Ενώ η ακμή είναι πιο κοινή σε εφήβους, η ακμή μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών και όλων των φυλών. Συνήθως αποτελεί λιγότερο συχνό πρόβλημα μετά την ηλικία των 25 χρόνων, αν και περίπου το 15% των γυναικών και το 5% των ανδρών εξακολουθούν να έχουν ακμή ως ενήλικες. Μπορεί επίσης να ξεκινήσει στην ενήλικη ζωή!

Γιατί η ακμή εμφανίζεται πιο έντονη μόνο σε μερικούς ανθρώπους;

Μερικοί άνθρωποι έχουν ιδιαίτερα σοβαρή ακμή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε:

  • Γενετικούς παράγοντες
  • Ορμονικούς παράγοντες (υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων) λόγω πολυκυστικών οωθηκών, υπερινσουλιναιμίας και αντίστασης στην ινσουλίνη .
  • Ψυχολογικό στρες και κατάθλιψη
  • Υπερβολική παραγωγή κορτικοστεροειδών στο σώμα λόγω ενδοκρινολογικών διαταραχών
  • Περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως:
    • υψηλή υγρασία και ζέστη
    • καλλυντικά ιδίως τα προϊόντα που περιέχουν λανολίνη, βαζελίνη, φυτικά έλαια, στεατικό βουτύλιο, λαυρυλική αλκοόλη και ελαϊκό οξύ.
    • Υπερβολική  κατανάλωση σε γαλακτοκομικά προϊόντα, πρωτεΐνες με βάση το κρέας και πολλά σάκχαρα στη διατροφή. Δίαιτες χαμηλές σε ψευδάργυρο ή υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο μπορεί να επιδεινώσουν την φλυκταινώδη ακμή.
    • Μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ακμή.

Τρόφιμα: ποιός ο ρόλος τους στην ακμή;

Μερικές μελέτες προτείνουν ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των τροφίμων που τρώμε και την ακμή. Η ακμή αναφέρεται ότι είναι λιγότερο συχνή σε άτομα που έχουν μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η πρόωρη εφηβεία συνδέεται με την εμφάνιση της ακμής νωρίτερα και με τις πιο σοβαρές μορφές ακμής με κορύφωση την ηλικία 16-18.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει οφέλη στην ακμή από το χαμηλό γλυκαιμικό, χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλή σε γαλακτοκομικά δίαιτα. Οι λόγοι για αυτά τα οφέλη αφορούν τις επιδράσεις αυτών των τροφίμων στην ινσουλίνη και ινσουλίνη αυξητικός παράγοντας-1 (IGF-1).

Η ινσουλίνη επάγει ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα), γλυκοκορτικοειδή και αυξητικούς παράγοντες. Αυτοί προκαλούν κερατινοποίηση του θύλακα της τρίχας και παραγωγή σμήγματος, παράγοντες στην εμφάνιση της ακμής.

Τα τρόφιμα που αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης

Τα τρόφιμα που αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί και τα αρτοσκευάσματα,  και επομένως αυξάνεται το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα μας. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή της ινσουλίνης.

Παρά το γεγονός ότι το αγελαδινό γάλα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη,περιέχει ανδρογόνα, οιστρογόνα, προγεστερόνη και γλυκοκορτικοειδή, τα οποία προκαλούν επίσης κερατινοποίηση και της παραγωγή σμήγματος. Το γάλα περιέχει επίσης αμινοξέα (π.χ. αργινίνη, λευκίνη, φαινυλαλανίνη και) που παράγουν ινσουλίνη όταν συνδυάζονται με υδατάνθρακες. Άλλα συστατικά του γάλακτος που μπορεί να προκαλέσουν τους φαγέσωρες είναι οι  πρωτεΐνες ορού γάλακτος και ιώδιο. Στη σοκολάτα υπάρχουν ποσότητες καφεΐνης, θεοβρωμίνης, και σεροτονίνης που επίσης μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή ινσουλίνης.

Κατάλληλη τροφή αν έχετε ακμή

Μερικοί άνθρωποι με την ακμή έχουν αναφέρει βελτίωση στο δέρμα τους, όταν ακολουθούν μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυξάνουν την κατανάλωσή τους σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψάρια, ελαιόλαδο, σκόρδο, διατηρώντας παράλληλα την κατανάλωση κρασιού σε μέτρια επίπεδα. Ωστόσο, αυτή η βελτίωση επιφέρει αποτελέμσατα σε ασθενείες νε αντίσταση ινσουλίνης και μεταβολικό σύνδρομο.

Κλειστε ενα ραντεβου

  Το email δεν αποστάλθηκε.   Το email σας αποστάλθηκε.

Επικοινωνια

  • Διεύθυνση : 28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα 45532
  • Email : info@dermatologia.com.gr
  • Τηλέφωνο : 2651038040
We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site.Agree