Πανάδες & δυσχρωμίες

Δυσχρωμίες, Κηλίδες, Μέλασμα

Η υπερβολική εναπόθεση χρωστικής στην επιδερμίδα μπορεί να έχει διαφορετικές εκλυτικές αιτίες και να αποτελεί πιο σύνθετο πρόβλημα από αυτό που κοινώς χαρακτηρίζεται ως πανάδες.

Το μέλασμα ή πανάδες, είναι η ονομασία των υπερμελαγχρώσεων της επιδερμίδας, κυρίως στο πρόσωπο, στο λαιμό και στα χέρια, δηλαδή στις φωτοεκτεθειμένες επιφάνειες. Ο όρος μέλασμα έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελληνική λέξη μέλας που σημαίνει μαύρος. Το μέλασμα αποτελεί μια επίκτητη δερματοπάθεια, συνήθως συμμετρικής κηλιδώδους υπερμελάγχρωσης του προσώπου.

Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και έχει το δικό του ‘’αποτύπωμα’’. Σε κάθε περίπτωση δυσχρωμιών ακολουθείται εξατομικευμένη προσέγγιση στη διάγνωση και θεραπεία. Διαθέτουμε την κλινική εμπειρία και τον πληρέστερο ιατρικό εξοπλισμό για τη φροντίδα της επιδερμίδας σας.

Ήξερες ότι…

 • Με την κλινική εξέταση διακρίνονται 4 υποκατηγορίες: η επιδερμιδική, η χοριακή, η μικτή και η μη καθορισμένη.
 • Χωρίς τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών π.χ. WOODs Light, Δερμοανάλυσης VISIA και Fotofinder Face Analysis δεν μπορεί να γίνει αποτύπωση του βάθους και της έκτασης του μελάσματος και επομένως σταδιοποίηση.
 • Μια γυναίκα έγκυος ή θηλάζουσα μπορεί να πάρει θεραπεία κατάλληλη για την κατάστασή της!

Η ορολογία των δυσχρωμιών:

ΜΕΛΑΣΜΑ: ομοιογενής υπερμελάγχρωση επιδερμίδας σε έκθεση στο φως σε ανοιχτόχρωμες και σκουρόχρωμες επιδερμίδες.

ΗΛΙΑΚΗ ΦΑΚΙΔΑ: εκφυλιστική βλάβη φωτογήρανσης κυρίως σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες.

ΜΕΤΕΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΥΠΕΡΜΕΛΑΓΧΡΩΣΗ: υπερμελάγχρωση μετά την αποδρομή φλεγμονωδών δερματολογικών νοσημάτων ή τραυματισμού.

Cafe au lait κηλίδες: κληρονομικές κηλίδες υπερμελάγχρωσης σε διάφορα σημεία του σώματος, κορμού και άκρων.

 

Γνωστοί παράγοντες, που πυροδοτούν το μέλασμα:

 • Ηλιακή έκθεση.
 • Εγκυμοσύνη: η δυσχρωμία υποχωρεί συνήθως λίγους μήνες μετά τον τοκετό.
 • Ορμονοθεραπείες, αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν οιστρογόνα ή προγεστερόνη, φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης,ενδομήτριες συσκευές και εμφυτεύματα.
 • Θυρεοειδοπάθειες.
 • Ορισμένα φάρμακα, αρωματικά ή αποσμητικά σαπούνια, καθώς και κάποια προϊόντα περιποίησης και καλλυντικά μπορεί να προκαλέσουν δυσχρωμίες.
 • Οποιαδήποτε φλεγμονή, έγκαυμα, τραυματισμός του δέρματος ή ακμή που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε δυσχρωμία.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ:

Υπάρχουν πολλοί αποτελεσματικοί μέθοδοι να θεραπευθεί το μέλασμα. Ο συνδυασμός των θεραπευτικών μεθόδων αποτελεί τη σύγχρονη τάση. Η Δερματολόγος Δρ Έφη Π.Μάρκου διαθέτει πολυετή κλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση των δυσχρωμιών και χιλιάδες ικανοποιημένους ασθενείς όλων των φυλών και ηλικιών. Ενδεικτικές θεραπείες που γίνονται στο DERMA Ιωαννίνων είναι:

 • Ειδικές κρέμες γαληνικής συνταγογράφησης και ποιοτικά δερμοκαλλυντικά όπως τα UNIVERSKIN sur-mesure χάριν των δραστικών τους συστατικών (υδροκινόνη, ρετινοειδή, αζελαϊκό οξύ, βιταμίνες, κοχικό οξύ, αρβουτίνη κτλ) επιδρούν µε εξειδικευµένο µηχανισµό, αναστέλλοντας την μελανογένεση στο δέρµα.
 • Λευκαντικά χημικά peelings: νέες φόρμουλες επιτρέπουν την χωρίς ερεθισμούς θεραπεία! Το λευκαντικό χημικό peeling απομακρύνει την πλεονάζουσα μελανίνη από την επιδερμίδα. Στόχος είναι η αποφυγή έντονου ερεθισμού και ξεφλουδίσματος, ώστε να μη χειροτερεύσει το μέλασμα είτε μέσω rebound φαινομένου, είτε μέσω του μηχανισμού της μετεφλεγμονώδους υπερμελαγχρώσεως.
 • Δερμοαπόξεση Διαμαντιών: Με την δερμοαπόξεση αναγεννάται η επιδερμίδα, καθώς απολεπίζεται το τμήμα που παρουσιάζει τις δυσχρωμίες και τομώνεται η μικορκυκλοφορία.
 • Λευκαντική Μεσοθεραπεία: Οι νέες φόρμουλες επιτρέπουν τη διάσπαση της χρωστικής ακόμη και στο χόριο (μεσόδερμα). Χάριν των δραστικών τους συστατικών (ρετινοειδή, αζελαϊκό οξύ, βιταμίνες, κοχικό οξύ, αρβουτίνη, φερουλικό οξύ κτλ) επιδρούν µε εξειδικευµένο µηχανισµό, αναστέλλοντας την μελανογένεση στο δέρµα.
 • Σύστημα DERMAFRAC: Με F.D.A.πιστοποίηση για δερματολογική χρήση, η μεσοθεραπεία DERMAFRAC Lighten αποτελεί μια παγκόσμια νεοτεριστική προσέγγιση στη θεραπευτική του μελάσματος. Το σύστημα DERMAFRAC αποτελεί την κορυφαία επιλογή στη θεραπευτική μεσοθεραπεία του μελάσματος.
 • LASER Q-Swtich | LASER Fractional CO2 | LASER Nd:YAG: η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα ή περισσότερα LASER ακόμη και στην ίδια συνεδρία για να αντιμετωπίσουμε το μέλασμα σε όλους τους φωτότυπους. Η Δρ Έφη Π.Μάρκου διαθέτει πολυσχιδή κλινική εμπειρία στη χρήση LASER τεχνολογιών από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Orebro, Karlstad & Karolinksa Σουηδίας από το 2008. Στο Ιατρείο μας, το DERMA Ιωαννίνων οι θεραπείες γίνονται με εξοπλισμό αιχμής, εξατομικευμένα και με τα κορυφαία LASER των καλύτερων ιατρικών εταιρειών με F.D.A. πιστοποίηση.
 • Fractional RF eMatrix | Ραδιοσυχνότητες: Πρωτοποριακή τεχνολογία θεραπείες της φωτογήρανσης και του μελάσματος, χωρίς να έχει τα προβλήματα του Fractional LASER CO2 στην αποθεραπεία. Γίνεται όλο τον χρόνο σε όλους τους φωτότυπους επιδερμίδας!

Γιατί σε εμάς…

 • Στο Δερματολογικό Ιατρείο DERMA Ιωαννίνων σας ενημερώνουμε με ασφάλεια, κρατάμε ιστορικό αρχείο για αστοχία υλικού και χρησιμοποιούμε τα ποιοτικότερα προϊόντα για εσάς.
 • Σε μας θα βρείτε τις κορυφαίες εταιρείες με F.D.A. έγκριση: Teosyal RHA by Teoxane, Juvederm by Allergan, Restylane κτλ.
 • Προσφέρουμε την κορυφαία ποιότητα υλικών σε προσιτές τιμές – value for money!
 • Το Ιατρείο μας είναι εξειδικευμένο στην Αισθητική Δερματολογία και Δερματοχειρουργική με άρτιο εξοπλισμό και χειρουργείο ημέρας, ώστε όλες οι μικροεπεμβάσεις και εφαρμογές να γίνονται με ποιότητα και ασφάλεια.
 • Η Δρ Έφη Π.Μάρκου επιμένει στο φυσικό αποτέλεσμα και στη διατήρηση των φυσικών χαρακτηριστικών του προσώπου.
 • Το Ιατρείο μας είναι πιστοποιημένο για την εκπαίδευση Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων στην Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας (EADV).
 • Η Δρ Έφη Π.Μάρκου είναι εξειδικευμένη Δερματολόγος στην Κλινική Φωτοβιολογία και τις LASER Εφαρμογές από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Örebro University Hospital Σουηδίας και Dundee Ηospital Σκωτίας. Η γιατρός διαθέτει πολυετή κλινική εμπειρία στην Αισθητική Δερματολογία και Δερματοχειρουργική, έχοντας λάβει κοσμοπολίτικη εκπαίδευση με πιστοποημένες εκπαιδεύσεις σε πολλές πόλεις: Όσλο, Στοκχόλμη, Βερολίνο, Νέα Υόρκη Αμερικής, Λονδίνο, Μόναχο, Αμστερνταμ, Παρίσι, Βαρκελώνη,Σεντ Λούις Αμερικής, Μαδρίτη, Τουλούζη, Ντύσελντορφ, Αμβούργο, Μπέργκεν, Μάλμε, Γκέτεμποργκ κτλ. Η πολύχρονη κλινική εμπειρία της Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου Δρ Έφης Π. Μάρκου εγγυάται πως η Αισθητική Δερματολογία δε είναι μια αυτοδίδακτη πρακτική.

* Με σεβασμό στα προσωπικά σας δεδομένα δεν εμφανίζουμε τα πραγματικά μας περιστατικά χωρίς τη συγκατάθεση των ασθενών μας. Τηρούμε αυστηρές διαδικασίες διαχείρισης της ιατρικής πληροφορίας

Επικοινωνήστε μαζί μας


   2651038040
        6907901180
   28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα 45532
   info@dermatologia.com.gr

Newsletter


Εισαγάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας
για να λάβετε τα τελευταία νέα, ειδικές εκδηλώσεις και
νεες δραστηριότητες.

Translate »