Φωτοευαισθησία και ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΕΣΤ dermalight MED και MPD Tester!

 

Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στο φως του ήλιου και εκδηλώνουν διάφορα συμπτώματα, όπως ερύθημα (κοκκινίλες), κνίδωση, εξανθήματα. Αυτή η κατάσταση περιγράφεται ως Φωτοευαισθησία. Η Φωτοευαισθησία μπορεί να παράγει ένα εξάνθημα, το οποίο είναι γνωστό από το γενικό όρο Φωτοδερματίτιδα. Δεν είναι πάντα το λαμπερό καλοκαιρινό φως του ήλιου υπεύθυνο για την Φωτοευαισθησία. Μερικοί άνθρωποι αντιδρούν επίσης στο φως του ήλιου το χειμώνα, και ακόμα πιο ευαίσθητα άτομα μπορεί να επηρεαστούν από τους λαμπτήρες φθορισμού των εσωτερικών χώρων.

Οι περισσότερες δερματικές αντιδράσεις προκαλούνται από τα μήκη κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA) και της υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB) (290–400nm). Το φάσμα μήκους κύματος του ορατού φωτός (400–800 nm) είναι σχετικά ακίνδυνο, με εξαίρεση τους ανθρώπους με παθήσεις φωτοευαισθησίας, όπως η Πορφυρία, η Ηλιακή Κνίδωση και το Πολύμορφο Εξάνθημα εκ Φωτός. Η υπεριώδης ακτινοβολία φτάνει στο δέρμα μέσω της αντανάκλασης στο χιόνι (80–85%), την άμμο (17–25%), το νερό (5%), αλλά μέχρι και 100% όταν ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς επάνω μας.

 

Τύποι φωτοευαισθησίας:

Υπάρχουν δυο τύποι φωτοευαισθησίας, η Φωτοαλλεργική και η Φωτοτοξική.

 

Φωτοαλλεργική:

Η Φωτοαλλεργική Αντίδραση είναι αποτέλεσμα μεταβολών στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπου το δέρμα αντιδρά κάθε φορά που εκτίθεται στο ηλιακό φως, μετά από επαφή ή έκθεση σε συγκεκριμένα φάρμακα, χημικές ουσίες ή φυτά που το ευαισθητοποιούν. Τα συμπτώματα της Φωτοαλλεργίας δεν εμφανίζονται αμέσως μετά την έκθεσή στον ήλιο, αλλά μπορεί να καθυστερήσουν από 24 ώρες έως αρκετές ημέρες.

 

Φωτοτοξική:

Η Φωτοτοξική Αντίδραση μοιάζει με έντονο ηλιακό έγκαυμα με φλεγμονή, ερυθρότητα, φουσκάλες και με τη χαρακτηριστική ενόχληση του εγκαύματος. Μπορεί να αναπαράγεται η ίδια αντίδραση κάθε φορά που η χημική ουσία που ευαισθητοποιεί το δέρμα βρίσκεται σε επαρκή ποσότητα και εκτίθεται σε φως που έχει το μήκος κύματος που την ενεργοποιεί.

Μπορεί να μετρηθεί η Φωτοευαισθησία στην UV Ακτινοβολία; Υπάρχει κάποιο τεστ;

Ναι  μπορεί κανείς να ξέρει με ακρίβεια σε ποια δόση UVB, UVA, UVB-TL01 μπορεί να εκτεθεί με ασφάλεια χάρη στα πλέον σύγχρονα Δερματικά Τεστ Φωτοευασθησίας  Dermalight MED Test (ελάχιστη δόση για πρόκληση ερυθήματος από έκθεση σε  UVB ακττινοβολία) και Dermalight MPD Test (ελάχιστη δόση φωτοτοξικότητας UVA ακτινοβολίας).

Η χαμηλότερη δόση  που επάγει ερύθημα στο δέρμα είναι γνωστή ως Ελάχιστη Δόση Ερυθήματος (MED)  και αποτελεί το καλύτερο μέσο για την ποσοτικοποίηση της έκθεσης στην Υπεριώδη Ακτινοβολία. Προσδιορίζεται περί τα 500J/m2 για το όριο UVC-UVB (280 nm), 250J/m2 για UVB (300nm) και 320kJ/m2 για την UVA (360 nm) ακτινοβολία.

 

Ωστόσο η δόση αυτή δεν είμαι ίδια για όλους και ίδια καθόλη τη διάρκεια ζωής! Πολλαπλοί παράγοντες συμβάλλουν στην αυξομείωση των επιπέδων:ασθένειες με αυξημένη φωτοευαισθησία (π.χ.Συστηματικός ερυθηματώδης Λύκος), φάρμακα και χυμοί (ποτό αλόης ή πιπερόριζας κτλ).

Επικοινωνήστε μαζί μας


   2651038040
        6907901180
   28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα 45532
   info@dermatologia.com.gr

Newsletter


Εισαγάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας
για να λάβετε τα τελευταία νέα, ειδικές εκδηλώσεις και
νεες δραστηριότητες.

Translate »