Ακτινική Κεράτωση

Ακτινική υπερκεράτωση

 

Πρόκειται για μια λεπιδώδη ή υπερκερατωσική (καλυπτόμενη με κρούστες) ηλιακή βλάβη της επιδερμίδας. Η Ακτινική Υπερκεράτωση μπορεί να είναι το πρώτο βήμα που οδηγεί στο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) και για αυτό είναι γνωστή ως προκαρκινικό στάδιο. Συνηθέστερα εμφανίζεται στο φαλακρό της κεφαλής, πρόσωπο, αυτιά, χείλη, στις ραχιαίες επιφάνειες των χεριών και στα αντιβράχια, ώμους, λαιμό και όποιες άλλες περιοχές του σώματος που εκτίθενται συχνά στον ήλιο. Συνήθως ο ασθενής φέρει περισσότερες από μία βλάβες.Όσο περισσότερες Ακτινικές Υπερκερατώσεις έχει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ότι μια ή περισσότερες υπερκερατώσεις μπορούν να μετατραπούν σε καρκίνο του δέρματος.

 

Πιο ευαίσθητοι στην ανάπτυξη Ακτινικών Υπερκερατώσεων είναι οι ανοιχτοί φωτότυποι με ανοιχτόχρωμα μάτια που ζουν περιοδικά ή μόνιμα σε ηλιόλουστα κλίματα. Ειδική μορφή Ακτινικής Υπερκεράτωσης αποτελεί η Ακτινική Χειλίτιδα, η οποία εμφανίζεται στα χείλη και μπορεί να εξελιχθεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Εάν έχετε Ακτινικές Υπερκερατώσεις, είναι ένδειξη ότι έχετε υποστεί ζημιά από τον ήλιο και είναι πιθανό να αναπτύξετε οποιαδήποτε μορφή καρκίνου του δέρματος-όχι μόνο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Ήξερες ότι…

  • Οι μέρες με συννεφιά δεν είναι ασφαλείς καθώς το 70-80% των ηλιακών υπεριωδών ακτινών (UV) μπορούν να περάσουν μέσα από τα σύννεφα, αντανακλώνται στην άμμο, στο χιόνι καθώς και σε άλλες αντανακλώμενες επιφάνειες, και προκαλούν επομένως μεγαλύτερη έκθεση.
  • Οι ασθενείς με πολλαπλές ακτινικές υπερκερατώσεις θα πρέπει να εξετάζονται από έμπειρο Δερματολόγο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να αντιμετωπίζονται οι εγκατεστημένες βλάβες και να προλαμβάνονται οι νέες.
  • Η υπεριώδης ακτινοβολία που παράγεται από λάμπες στα σαλόνια μαυρίσματος (solarium) είναι ακόμα πιο επικίνδυνη από τον ήλιο.
  • Ευκαιριακά οι Ακτινικές Υπερκερατώσεις μπορούν να προκληθούν από συνεχή έκθεση σε ακτίνες Χ ή σε έναν αριθμό βιομηχανικών χημικών.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟ DERMA Ιωαννίνων.

Πολλές φορές χρησιμοποιείται συνδυασμός θεραπειών. Ο τύπος θεραπείας ποικίλει ανάλογα με το σημείο, τον τύπο και το μέγεθος της βλάβης, προηγούμενες αγωγές και αλλαγές σε μία βλάβη οι οποίες μπορεί να υποδεικνύουν κακοήθεια.

 

ΑΠΟΞΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΗ (ΔΙΑΘΕΡΜΟΠΗΞΙΑ)

Η βλάβη της Ακτινικής Υπερκεράτωσης αφαιρείται ξύνοντας το με την βοήθεια ενός ξέστρου (Απόξεση) και καυτηριάζεται με την βοήθεια της Διαθερμοπηξίας, για να καταστραφεί η πρωτογενής βλάβη και να ελεγχθεί η αιμορραγία. Πρόκειται για απλή και κλασική μέθοδος θεραπείας.

 

ΚΡΥΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Με τη χρήση υγρού αζώτου ψύχουμε τις Ακτινικές Υπερκερατώσεις, οι βλάβες νεκρώνονται και στη συνέχεια το δέρμα αυτοεπουλώνεται σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Η Κρυοχειρουργική αποτελεί, μία οικονομική, και εύκολη στην διαχείριση αντιμετώπιση και είναι θεραπεία εκλογής σε ασθενείς με αιμορραγικές διαταραχές ή δυσανεξία στην αναισθησία. Δεν προτιμάται σε νεότερους ασθενείς για αισθητικούς λόγους (πιθανός αποχρωματισμός του δέρματος).

 

ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (PDT)

Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όγκους στο πρόσωπο και την περιοχή του κρανίου. Ένας φωτοευαίσθητος παράγοντας όπως το τοπικό 5-αμινολεβουλινικό οξύ (5-ALA), εφαρμόζεται τοπικά για 3 ώρες και στη συνέχεια η περιοχή «φωτοβολείται» από λέιζερ χαμηλής ισχύς (LowLaserDevicesLEDLightTherapy). Επιλεκτικά, η μέθοδος αυτή καταστρέφει τις Ακτινικές Υπερκερατώσεις ενώ συγχρόνως προκαλεί μηδαμινή βλάβη στον περιβάλλοντα υγιή ιστό. H Δρ Έφη Μάρκου έφερε την πρωτοπόρο αυτή θεραπεία στο DERMAΙωαννίνων, ενώ διαθέτει κλινική εμπειρία από το 2007 στη Σουηδία και στη Νορβηγία με περισσότερα από 2000 περιστατικά.

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕ LASER

Αφαιρείται η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος και σε ποικίλη ποσότητα βαθύτερου δέρματος με την χρήση LASER διοξειδίου του άνθρακα (carbon dioxide CO2) ή Erbium Y.A.G. Η μέθοδος είναι αναίμακτη και γίνεται με τοπική αναισθησία.

 

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Η 5 – Φλουορουρακίλη (Fluorouracil 5-FU), η Ιngenol Mebutate κρέμα και η Ιμικιμόδη (Ιmiquimod) είναι εγκεκριμένα φάρμακα από τον Οργανισμό φαρμάκων των Η.Π.Α. (F.D.A), για την αντιμετώπιση των Ακτινικών Υπερκερατώσεων. Το Ιmiquimod ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα με σκοπό να παράγει ιντερφερόνη (interferon), ένα χημικό το οποίο επιτίθεται σε καρκινικά και προκαρκινικά κύτταρα. Τα φάρμακα αυτά καλύπτονται από τον ΕΟΠΠΥ και συνταγογραφούνται με μικρή ή καθόλου συμμετοχή από τη Δερματολόγο Δρ Έφη Μάρκου.

Επικοινωνήστε μαζί μας


   2651038040
        6907901180
   28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα 45532
   info@dermatologia.com.gr

Newsletter


Εισαγάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας
για να λάβετε τα τελευταία νέα, ειδικές εκδηλώσεις και
νεες δραστηριότητες.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Translate »