Βασικοκυτταρικός καρκίνος

Αρχική » Κλινική Δερματολογία » ΑΝΔΡΑΣ » Καρκίνος Δέρματος » Βασικοκυτταρικός καρκίνος

Βασικοκυτταρικός καρκίνος

 

 Ο βασικοκυτταρικός καρκίνος, συνήθως, αναπτύσσεται χωρίς ιδιαίτερες ενοχλήσεις. Συνιστά τον λιγότερο επικίνδυνο τύπο καρκίνου του δέρματος, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να καταστρέψει παρακείμενους ή υποκείμενουςιστούς, ιδίως στο πρόσωπο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βασικοκυτταρικού καρκινώματος.

 

Το Επιφανειακώς Επεκτεινόμενο Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα εμφανίζεται σαν λεπτή πλάκα στο δέρμα. Μπορεί λανθασμένα να εκληφθεί ως πλάκα ξηροδερμίας, ακτινική υπερκεράτωση, έκζεμα ή ψωρίαση. Συνήθως, οι ασθενείς αντιλαμβάνονται μία μικρή πληγή που δεν επουλώνεται.Το Οζώδες Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα εμφανίζεται σαν επηρμένος όγκος στο δέρμα με στίλβουσα επιφάνεια, ενώ συχνά αναπτύσσει ένα μικρό έλκος στο κέντρο.

Συνήθως, εντοπίζεται σε ηλιοεκτεθειμένο δέρμα. Τα οζώδη βασικοκυτταρικά καρκινώματα εμφανίζονται πιο συχνά στο κεφάλι και στο λαιμό, ενώ οι άλλοι τύποι συνήθως εντοπίζονται στη ράχη, τους ώμους και τα κάτω άκρα.

 

Ήξερες ότι…

  • Ο Βασικοκυτταρικός Καρκίνος είναι ο συχνότερος καρκίνος!
  • Όποια πληγή δεν επουλώνει μέσα σε λίγες μέρες ή επιμένει μπορεί να  είναι καρκίνος.
  • Άτομα που έχουν ένα Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα (BCC), βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν και άλλους καρκίνους του δέρματος, με την πάροδο του χρόνου είτε στην ίδια περιοχή είτε σε άλλη.
  • Μετά τα 40 έτη πρέπει 1 φορά / χρόνο να εξατάζεσαι  σε όλη την επιφάνεια του δέρματος από Δερματολόγο.

 

Θεραπεία

Όλων των ειδών οι θεραπείες του Βασικοκυτταρικού Καρκίνου γίνονται στο Ιατρείο μας, με χρήση του πλέον σύγχρονου τεχνολογικά ιατρικού εξοπλισμού. Διαθέτουμε Χειρουργείο Ημέρας  με δυνατότητα να γίνονται όλες οι μικροεπεμβάσεις με χρήση τοπικής αναισθησίας. Ενδεικτικές θεραπείες που έχουν εφαρμογή στη θεραπεία του Βασικοκυτταρικού Καρκίνου είναι οι εξείς:

 

ΚΡΥΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Με τη χρήση υγρού αζώτου ψύχουμε τα επιφανειακά Βασικοκυτταρικά Καρκινώματα, ο όγκος νεκρώνει και στη συνέχεια το δέρμα αυτοεπουλώνεται σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Η Κρυοχειρουργική αποτελεί, μία οικονομική, και εύκολη στην διαχείριση αντιμετώπιση και είναι θεραπεία εκλογής σε ασθενείς με αιμορραγικές διαταραχές ή δυσανεξία στην αναισθησία. Είναι λιγότερο επιτυχής θεραπεία σε σύγκριση με τις άλλες χειρουργικές μεθόδους σε διηθητικούς καρκίνους.

 

ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (PDT)

Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για νεότερους ασθενείς καθώς έχει τέλειο κοσμητικό αποτέλεσμα. Επίσης οι ασθενείς με πολλαπλά Βασικοκυτταρικά Καρκινώματα μπορούν σε 2 συνεδρίες να απαλλαγούν ταυτόχρονα και ανώδυνα. Ένας φωτοευαίσθητος παράγοντας όπως το τοπικό 5-αμινολεβουλινικό οξύ (5-ALA), εφαρμόζεται τοπικά για 3 ώρες και στη συνέχεια η περιοχή «φωτοβολείται» από λέιζερ χαμηλής ισχύς (Low Laser Devices LED Light Therapy). Επιλεκτικά, η μέθοδος αυτή καταστρέφει τα Βασικοκυτταρικά Καρκινώματα (SCC) ενώ συγχρόνως προκαλεί μηδαμινή βλάβη στον περιβάλλοντα υγιή ιστό. H Δρ Έφη Μάρκου  έφερε την πρωτοπόρο αυτή θεραπεία στο DERMA Ιωαννίνων, ενώ διαθέτει κλινική εμπειρία από το 2007 στη Σουηδία και στη Νορβηγία με περισσότερα από 2000 περιστατικά.

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ

Κλασσική αφαίρεση με νυστέρι για να αφαιρεθεί ολόκληρο ο όγκος μαζί με όρια υγιούς δέρματος. Στη συνχεια το δέρμα γύρω από το χειρουργικό πεδίο κλείνει με ράμματα και ο ιστός ο οποίος αφαιρείται στέλνεται στο εργαστήριο για μικροσκοπική εξέταση.

 

ΑΠΟΞΕΣΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΥΤΗΡΙΑΣΗ (ΔΙΑΘΕΡΜΟΠΗΞΙΑ)

Χρησιμοποιώντας τοπική αναισθησία, αφαιρείται  ο όγκος ξύνοντας το με την βοήθεια ενός ξέστρου (μυτερό, στρογγυλού σχήματος εργαλείο). Η θερμότητα που παράγεται με την βοήθεια μιας βελόναςδιαθερμοπηξίας, καταστρέφει τα υπολείμματα του όγκου και ελέγχει την αιμορραγία. Η τεχνική αυτή μπορεί να επιτύχει ποσοστά ίασης που φθάνουν αυτά της χειρουργικής αφαίρεσης, μπορεί όμως να μην είναι τόσο χρήσιμη σε επιθετικά Βασικοκυτταρικά Καρκινώματα (BCC) ή σε αυτά που βρίσκονται σε σημείο υψηλής επικινδυνότητας.

 

ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Η 5 – φλουορουρακίλη (fluorouracil 5-FU) και η ιμικιμόδη (imiquimod) είναι εγκεκριμένα και τα δύο από τον Οργανισμό φαρμάκων των Η.ΠΑ (F.D.A), για την αντιμετώπιση των επιφανειακών βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων (BCC). Το φάρμακο Ιmiquimod ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα με σκοπό να παράγει ιντερφερόνη (interferon), ένα χημικό το οποίο επιτίθεται σε καρκινικά και προκαρκινικά κύτταρα. Τα φάρμακα αυτά καλύπτονται από το ΕΟΠΠΥ και συνταγογραφούνται με μικρή ή καθόλου συμμετοχή από τη Δερματολόγο Δρ Έφη Μάρκου.

Επικοινωνήστε μαζί μας


   2651038040
        6907901180
   28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα 45532
   info@dermatologia.com.gr

Newsletter


Εισαγάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας
για να λάβετε τα τελευταία νέα, ειδικές εκδηλώσεις και
νεες δραστηριότητες.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Translate »