Το πόδι του αθλητή

Πόδι του αθλητή… μυκητίαση

Συχνότερα σε αθλητές και όχι μόνο, η αυξημένη υγρασία και θερμοκρασία το καλοκαίρι προδιαθέτουν σε μυκητιάσεις στα πέλματα και τα μεσοδακτύλια διαστήματα, σε πόδια που ιδρώνουν και δεν αερίζονται επαρκώς. Εξού και η ονομασία της πάθησης ως «Το πόδι του αθλητή». Στη μυκητίαση ποδιού μπορεί να προσβληθούν τα μεσοδακτύλια διαστήματα, ειδικά όταν το διάστημα μεταξύ των δακτύλων είναι πολύ στενό, αλλά και  το πέλμα τμηματικά ή καθολοκληρία. Το δέρμα εμφανίζεται λευκωπό, μπορεί να έχει ρωγμές και γραμμώσεις, ενώ παρατηρείται απολέπιση. Τις περισσότερες φορές συνυπάρχει κνησμός ή δυσοσμία.

 

Ονυχομυκητίαση…

Στα νύχια, η μυκητιασική βλάβη φαίνεται σαν κιτρινωπή ως μελανή κηλίδα, συνήθως στις άκρες των νυχιών. Οφείλεται σε υπεριδρωσία, περπάτημα χωρίς υποδήματα, υπερβολικό λιμάρισμα των νυχιών και κόψιμο του δέρματος γύρω από αυτά σε συνδυασμό με τα ανοιχτά παπούτσια.

 

Ήξερες ότι…

  • 2 στους 10 αθλούμενους που συχνάζουν σε πισίνες πάσχουν από το επονομαζόμενο «πόδι του αθλητή».
  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επανεμφάνιση των μυκητιάσεων λόγω ανολοκλήρωτης θεραπείας και απουσία προληπτικών μέτρων υγιεινής.
    Η ταυτοποίηση του υπεύθυνου μύκητα γίνεται με καλλιέργεια από λέπια δέρματος της περιοχής και είναι απαραίτητη σε κάποιες περιπτώσεις που πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί από άλλες παθήσεις των πελμάτων (π. χ έκζεμα, ψωρίαση κ.α).

 

Θεραπείες που υπάρχουν…

Η θεραπεία στις αρχόμενες καταστάσεις γίνεται με τοπικά αντιμυκητιασικά σκευάσματα, ποδόλουτρα με αντισηπτικές ουσίες και συμβουλές για αντιμετώπιση των υποτροπών. Σε εκτεταμένες και ανθεκτικές μυκητιάσεις θα πρέπει να χορηγηθούν αντιμυκητιασικά χάπια σε συνδυασμό πάντοτε με τα τοπικά μέτρα.

 

Στο ιατρείο γίνονται ειδικές θεραπείες όπως…

  • LASER Ονυχομηκυτίασης
  • Αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας (Ιοντοφόρεση και Ενεσοθεραπεία)
  • Ακτινοθεραπεία μαλακών ακτίνων Χ Bucky σε συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή Δερματολογίας Lindelöf , Καρολίνσκα Σουηδίας.
  • Τμηματική ή ολική αφαίρεση όνυχα

 

Τι μπορώ να κάνω μόνος μου;…

Στέγνωμα των πέλματων μετά το μπάνιο, συχνή αλλαγή των καλτσών, ειδικά μετά την άθληση και χρήση ειδικών προστατευτικών πουδρών είναι μερικά βοηθητικά μέτρα καθημερινής χρήσης. Τα παπούτσια καλό είναι να μην είναι από συνθετικά υλικά και να αερίζονται επαρκώς.

Ενημερωθείτε εδώ
με ένα κλίκ

 

Επικοινωνήστε μαζί μας


   2651038040
        6907901180
   28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα 45532
   info@dermatologia.com.gr

Newsletter


Εισαγάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας
για να λάβετε τα τελευταία νέα, ειδικές εκδηλώσεις και
νεες δραστηριότητες.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Translate »