Μυκητίαση
Υπάρχουν τρεις ομάδες μυκήτων που προσβάλλουν τον άνθρωπο: οι ανθρωπόφιλοι, οι ζωόφιλοι και οι γεώφιλοι. Η κοινή μυκητίαση στο σώμα εμφανίζεται ως μία πλάκα με περιφερειακή απολέπιση, συνήθως ρόδινη, ενώ υπάρχει κνησμός (φαγούρα).
Στα νύχια, η μυκητιασική βλάβη φαίνεται σαν κιτρινωπή ως μελανή κηλίδα, συνήθως στις άκρες των νυχιών.Η ονυχομυκητίαση προσβάλλει συνήθως τις γυναίκες. Οφείλεται σε υπερβολικό λιμάρισμα των νυχιών και κόψιμο του δέρματος γύρω από αυτά σε συνδυασμό με τα ανοιχτά παπούτσια.
Συχνότερα σε αθλητές και όχι μόνο, η αυξημένη υγρασία και θερμοκρασία το καλοκαίρι προδιαθέτουν σε μυκητιάσεις στα πέλματα και τα μεσοδακτύλια διαστήματα, σε πόδια που ιδρώνουν και δεν αερίζονται επαρκώς. Εξού και η ονομασία της πάθησης ως το πόδι του αθλητή.
Στη μυκητίαση ποδιού μπορεί να προσβληθούν τα μεσοδακτύλια διαστήματα, ειδικά όταν το διάστημα μεταξύ των δακτύλων είναι πολύ στενό, αλλά και το πέλμα τμηματικά ή καθολοκληρία. Το δέρμα εμφανίζεται λευκωπό, μπορεί να έχει ρωγμές και γραμμώσεις, ενώ παρατηρείται απολέπιση. Τις περισσότερες φορές συνυπάρχει κνησμός ή δυσοσμία.
Σε προχωρημένες μυκητιάσεις μπορεί να παρατηρηθεί έντονη υπερκεράτωση καθώς και φυσαλιδοποίηση. Δεν είναι σπάνια η δευτερογενής επιμόλυνση από κοινά μικρόβια.
Έχει βρεθεί ότι το 17% των ανθρώπων που συχνάζουν σε πισίνες πάσχουν από το επονομαζόμενο πόδι του αθλητή.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επανεμφάνιση των μυκητιάσεων λόγω ανολοκλήρωτης θεραπείας και απουσία προληπτικών μέτρων υγιεινής.
Η ταυτοποίηση του υπεύθυνου μύκητα γίνεται με καλλιέργεια από λέπια δέρματος της περιοχής και είναι απαραίτητη σε κάποιες περιπτώσεις που πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί από άλλες παθήσεις των πελμάτων (π. χ έκζεμα, ψωρίαση κ.α).
Η θεραπεία στις αρχόμενες καταστάσεις γίνεται με τοπικά αντιμυκητιασικά σκευάσματα, ποδόλουτρα με αντισηπτικές ουσίες και συμβουλές για αντιμετώπιση των υποτροπών. Σε εκτεταμένες και ανθεκτικές μυκητιάσεις θα πρέπει να χορηγηθούν αντιμυκητιασικά χάπια σε συνδυασμό πάντοτε με τα τοπικά μέτρα.
Στέγνωμα των πέλματων μετά το μπάνιο, συχνή αλλαγή των καλτσών, ειδικά μετά την άθληση και χρήση ειδικών προστατευτικών πουδρών είναι μερικά βοηθητικά μέτρα καθημερινής χρήσης. Τα παπούτσια καλό είναι να μην είναι από συνθετικά υλικά και να αερίζονται επαρκώς.
Ένα άλλο πρόβλημα του δέρματος με αυξημένη συχνότητα το καλοκαίρι είναι η Ποικιλόχρους Πιτυρίαση. Οφείλεται σε έναν μύκητα, τον Malassesia Fur-Fur, που σαπροφυτεί στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής όλων μας. O ζυμομύκητας αυτός δε μεταδίδεται από την άμμο, τα αντικείμενα ή τις πισίνες, παρά πολλαπλασιάζεται σε λιπαρα δέρματα λόγω εφίδρωσης και υψηλής θερμοκρασίας. Οι υποτροπές είναι συχνές με κηλίδες σε μια ποικιλία αποχρώσεων ανάλογα με το φωτότυπο, έχουν ελαφρύ λέπι και εντοπίζονται στη ράχη, το άνω μέρος του θώρακα και των βραχιόνων.
Επισκευθείτε τον Δερματολόγο-Αφροδιολόγος σας σε κάθε πρίπτωση, πριν προχωρήσετε σε εφαρμογή θεραπειας μόνοι σας.
Επικοινωνήστε μαζί μας
2651038040
6907901180
28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα 45532
info@dermatologia.com.gr
Newsletter
Εισαγάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας
για να λάβετε τα τελευταία νέα, ειδικές εκδηλώσεις και
νεες δραστηριότητες.