ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ

Υπεριδρωσία

idromed5 PS: καινοτομία με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια!

Μια ακόμα πρωτοπόρος και επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος αντιμετώπισης της υπεριδρωσίας είναι η συσκευή ιοντοφόρησης με συνεχές ρεύμα (GS) ή παλμικό συνεχές ρεύμα (PS)  του Idromed 5. Σε επιστημονικές μελέτες, η θεραπεία με παλμικό συνεχές ρεύμα με τη idromed 5 PS έχει βαθμολογηθεί ως η βέλτιστη μέθοδος θεραπείας, χάρη στην καινοτόμο τεχνολογία, ιδιαίτερα για  τους πολύ ευαίσθητους ασθενείς, τα παιδιά και τους νέους.

Τα χέρια μπορούν να ληφθούν από τις λεκάνες κατά τη διάρκεια της θεραπείας χωρίς συνήθως γνωστό «ηλεκτρικό φαινόμενο φράχτη» (ηλεκτροπληξία).

Τρέχουσα αντί των φαρμακευτικών Τρέχουσα αντί των φαρμακευτικών προϊόντων

Η θεραπεία ιοντοφόρεση με idromed 5 GS ή PS πραγματοποιείται με τη χρήση φορητού λουτρού χεριών και ποδόλουτρου. Σε νερό της βρύσης. Ένα αδύναμο DC ηλεκτρικό ρεύμα κυκλοφορεί από τα ηλεκτρόδια των λουτρών. Αυτό το ρεύμα αυξάνεται σταδιακά μέχρι μια ορισμένη ένταση, έτσι ώστε ο ασθενής βιώνει μια ευχάριστη αίσθηση μουδιάσματος. Το ασθενές ρεύμα αναστέλλει την έκκριση των αδένων ιδρώτα χωρίς να βλάπτει τους ιδωρτοποιούς αδένες. Στις μασχάλες το ρεύμα  εφαρμόζεται μέσω ηλεκτροδίων  τύπου βρεγμένου σπόγγου.

Τι είναι η υπεριδρωσία;

Ο όρος υπεριδρωσία αποδίδεται στην  υπερβολική και ανεξέλεγκτη εφίδρωση. Ο ιδρώτας είναι ένα ασθενές διάλυμα άλατος που παράγεται από τους  ιδωροτοποιούς αδένες. Αυτοί είναι κατανεμημένα σε όλο το σώμα, αλλά είναι πιο πολυάριθμες στις παλάμες και τα πέλματα (με περίπου 700 αδένες ανά τετραγωνικό εκατοστό).

Η υπεριδρωσία μπορεί να είναι εντοπισμένη ή γενικευμένη.  Η εντοπισμένη υπεριδρωσία αφορά τις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα, το πρόσωπο ή τους βουβώνες. Η γενικευμένη υπεριδρωσία επηρεάζει μεγαλύτερες επιφάνειες ή προσβάλει όλο το σώμα. Μπορεί να ταξινομηθεί σε πρωτογενής ή δευτερογενής.

Η υπεριδρωσία είναι εξόχως  ενοχλητική ιδίως στοςυ θερινούς μήνες, καθώς παρεμβαίνει σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες. Τα ρούχα διαβρέχονται και πρέπει να αλλάξει  κανείς αρκετές φορές την ημέρα ρουχισμό. Οι βρεγμένες δερματικές πτυχές είναι επιρρεπείς στην τριβή, στην ερεθιστική δερματίτιδα και σε επιμόλυνση, όπως πχ από μύκητες. Η ποιότητα ζωής είναι μειωμένη. Συχνά το άτομο αποφεύγει τη χειραψία. Η εργασία με χαρτί, η επαφή με συσκευές υψηλής τεχνολογίας και η εργασία σε στεγνό και αποστειρωμένο περιβάλλον καθίστανται εξαιρετικά δύσκολες. Η δυσοσμία οδηγεί σε  αυξημένο άγχος με κοινωνική αποστροφή.

Πρωτοπαθής υπεριδρωσία

Η πρωτογενής υπεριδρωσία φαίνεται να οφείλεται στην υπερλειτουργία του υποθαλάμου, το  θερμορρυθμιστικό κέντρο στον εγκέφαλο, και μεταδίδεται μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες.

 • Ξεκινά στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία
 • Μπορεί να επιμένει δια βίου ή να βελτιωθεί με την ηλικία
 • Συνήθως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό
 • Τείνει να προσβάλλει τις μασχάλες, τις παλάμες και τα πέλματα συμμετρικά
 • Μειωμένη εφίδρωση σημειώνεται τη νύχτα, και εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου

 

Δευτεροπαθής υπεριδρωσίας

Αιτίες της δευτεροβάθμιας εντοπισμένη υπεριδρωσία περιλαμβάνουν: κρανιοεγκεφαλικό τραυματισμό, σπονδυλική νευρική βλάβη, περιφερική βλάβη των νεύρων, χειρουργική συμπαθεκτομή, νευροπάθεια, όγκο στον εγκέφαλο και χρόνια αγχώδη διαταραχή.

Αιτίες της δευτερογενούς γενικευμένης υπεριδρωσίας περιλαμβάνουν: παχυσαρκία, διαβήτη, εμμηνόπαυση, υπερδραστήριο θυρεοειδή, καρδιαγγειακές διαταραχές, αναπνευστική ανεπάρκεια, άλλους ενδοκρινείς όγκους, νόσο Parkinson, φάρμακα: καφεΐνη, κορτικοστεροειδή, αναστολείς χολινεστεράσης, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, νικοτιναμίδιο και  οπιοειδή.

 • Λιγότερο συχνή από τη πρωτοπαθή υπεριδρωσία
 • Πιο πιθανό να είναι μονομερής και ασύμμετρη, ή γενικευμένη
 • Μπορεί να συμβεί τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 • Λόγω ενδοκρινικών ή νευρολογικών παθήσεων

 

Ποια είναι η θεραπεία της υπεριδρωσίας;

Γενικά μέτρα:

 • Να φοράτε φαρδιά, άνετα ρουχα, κατά προτίμηση μη συνθετικά
 • Αλλαγή ιματισμού και υπόδησης όταν είναι βρεγμένα
 • Χρησιμοποιείτε απορροφητικά πέλματα στα παπούτσια
 • Χρησιμοποιείτε ένα ήπιο καθαριστικό υγρό σώματος
 • Εφαρμόστε ταλκ ή πούδρα αμύλου καλαμποκιού μετά το μπάνιο
 • Αποφύγετε τα καφεϊνούχα τρόφιμα και ποτά
 • Διακόψτε οποιοδήποτε φάρμακο που μπορεί να προκαλεί υπεριδρωσία
 • Εφαρμόστε αντιιδρωτικό με 10-25% άλατα αλουμινίου για τη μείωση της εφίδρωσης

 

Ιατρικές θεραπείες της υπεριδρωσίας:

 1. Φαρμακευτική αγωγή: Υπάρχουν ειδικές θεραπείες με πολύ καλά αποτελέσματα και δίχως σημαντικές παρενέργειες κυρίως για τη γενικευμένη υπεριδρωσία. Για παράδειγμα τα από του στόματος αντιχολινεργικά φάρμακα είναι μια κατηγορία φαρμάκων με σημαντικά αποτελέσματα στη θεραπευτική αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας.
 2. Μυοχαλαρωτικές ενέσεις :
 • Εγκεκριμμένες για την υπεριδρωσία. Εκατομμύρια θεραπείες έχουν γίνει παγκοσμίως με εξαιρετικά αποτελέσματα.
 • Είναι ωστόσο μια σχετικά υψηλού κόστους θεραπευτική προσέγγιση.

 

Η χειρουργική αφαίρεση των αδένων ιδρώτα μασχάλης:

Σε εξεζητημένες περιπτώσεις, κυρίως  διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας συστείνεται η χειρουργική αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων μασχάλης. Οι ιδρωτοποιοί αδένες μπορεί να αφαιρεθουν με διάφορες μεθόδους, συνήθως με τοπική αναισθησία. Στο DERMA PhotobiologyLab χρησιμοποιείται η τεχνολογία CO2 laser κατά προτίμηση λόγω αισθητικής υπεροχής του αποτελέσματος.

Επικοινωνήστε μαζί μας


   2651038040
        6907901180
   28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα 45532
   info@dermatologia.com.gr

Newsletter


Εισαγάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας
για να λάβετε τα τελευταία νέα, ειδικές εκδηλώσεις και
νεες δραστηριότητες.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Translate »