ΜΕΛΑΝΩΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Το μελάνωμα είναι μια μορφή καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη – την χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα μας το φυσικό του χρώμα. Αν και αποτελεί λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα είναι υπεύθυνο για την πλειοψηφία των θανάτων που σχετίζονται με κακοήθεις δερματικές νεοπλασίες, λόγω της επιθετικής του φύσης και της τάσης του να δίνει μεταστάσεις.
ΜΕΛΑΝΩΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Τι είναι...
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος έντονων ορμονικών αλλαγών και φυσιολογικών τροποποιήσεων στο δέρμα. Αυτό, σε συνδυασμό με την ήδη αυξημένη επίγνωση των
γυναικών για την υγεία τους κατά την κύηση, οδηγεί συχνά σε ερωτήματα όπως:
- Μπορεί η εγκυμοσύνη να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος;
- Είναι ασφαλής η διάγνωση και θεραπεία μελανώματος κατά την εγκυμοσύνη;
- Μπορεί μια γυναίκα με ιστορικό μελανώματος να κυοφορήσει με ασφάλεια;
Στη Δερμοδιαγνωστική Scandinavian Skincare, υπό την καθοδήγηση της Δρ Έφης
Μάρκου, δίνουμε προτεραιότητα στην επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση
και στην ασφαλή καθοδήγηση των εγκύων γυναικών με ύποπτες ή επιβεβαιωμένες
δερματικές βλάβες.
Με βάση πρόσφατες μελέτες, η εγκυμοσύνη από μόνη της δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος. Ωστόσο, οι ορμονικές μεταβολές μπορεί να τροποποιήσουν την εμφάνιση ήδη υπαρχόντων σπίλων (ελιών), προκαλώντας ανησυχία. Αυτό που κοινώς πειργράφεται ότι οι «ελιές σκουραίνουν».
Ο θηλασμός δεν απαγορεύεται μετά τη χειρουργική αφαίρεση μελανώματος. Εάν όμως η γυναίκα υποβάλλεται σε συστηματική ανοσοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, ο θηλασμός πρέπει να διακοπεί, καθώς οι ουσίες μπορεί να περάσουν στο μητρικό γάλα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι αλλαγές στην ελαστικότητα του δέρματος, στην αυξημένη αιμάτωση και στα επίπεδα ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές χρώματος ή σχήματος σε σπίλους – όχι απαραίτητα κακοήθεις, αλλά απαιτούν επαγρύπνηση και επανεκτίμηση από δερματολόγο.
Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο του μελανώματος και το τρίμηνο της κύησης. Η ασφάλεια της μητέρας και του εμβρύου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.
Α΄ Τρίμηνο
- Διάγνωση: Η βιοψία είναι ασφαλής.
- Αφαίρεση μελανώματος: Επιτρέπεται με τοπική αναισθησία (λιδοκαΐνη).
- Ακτινολογικές εξετάσεις: Περιορισμός σε ασφαλή μεθοδολογία (MRI χωρίς σκιαγραφικό, υπέρηχος).
Β΄ Τρίμηνο
- Θεωρείται το πιο ασφαλές για επεμβατικές πράξεις.
- Επέκταση της εκτομής ή λεμφαδενικός καθαρισμός μπορεί να προγραμματιστεί με ασφάλεια.
Γ΄ Τρίμηνο
- Σταθεροποίηση κατάστασης και προγραμματισμός για μετά τον τοκετό, εφόσον δεν υπάρχει επιθετικότητα.
Ποιους αφορά
Η συχνότητα εμφάνισης μελανώματος κατά την εγκυμοσύνη κυμαίνεται μεταξύ 2-8 ανά 100.000 εγκύους γυναίκες. Το μελάνωμα είναι ο πιο συχνός καρκίνος που διαγιγνώσκεται κατά την εγκυμοσύνη. δείχνουν ότι το μελάνωμα αποτελεί το 31% όλων των κακοηθειών που εμφανίζονται σε εγκύους.
Η διεθνής οδηγία, βασισμένη σε μελέτες της Αμερικανικής(AAD) και Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας (EADV), προτείνει αναμονή τουλάχιστον 2 ετών μετά την επιτυχή θεραπεία μελανώματος πριν από την εγκυμοσύνη, καθώς αυτή είναι η περίοδος με τη μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής. Ειδικά σε περιπτώσεις σταδίου ΙΙ ή υψηλότερου, ενδέχεται να απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα.


Διάγνωση
Η διάγνωση του μελανώματος περιλαμβάνει τη λεπτομερή κλινική εξέταση από έναν εξειδικευμένο δερματολόγο. Σε περίπτωση που παρατηρηθούν ανησυχητικές αλλαγές στους σπίλους, ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει τη λήψη βιοψίας για να εξετάσει τα δείγματα στο εργαστήριο. Ο έλεγχος πρέπει να είναι συστηματικός, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να δυσχεράνουν την ανίχνευση. Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία είναι καθοριστικές για την αποτελεσματική διαχείριση του μελανώματος.
SCANDINAVIAN
skincare
LASER &
Νέες τεχνολογίες
Η πρόοδος της ιατρικής έχει φέρει νέες, καινοτόμες θεραπείες για το μελάνωμα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων θεραπειών και των ανοσοθεραπειών. Αυτές οι μέθοδοι στοχεύουν ειδικά τα καρκινικά κύτταρα και ενισχύουν την ανοσολογική αντίδραση του σώματος για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Οι νέες τεχνολογίες, όπως η δερματοσκόπηση και η ψηφιακή παρακολούθηση των σπίλων, επιτρέπουν στους δερματολόγους να παρακολουθούν τις αλλαγές σε πραγματικό χρόνο και να παρέχουν ακριβή διάγνωση.
Επιπλέον, οι νέες θεραπείες όπως η ακτινοβολία και η χειρουργική αφαίρεση, σε συνδυασμό με τις ανοσολογικές και στοχευμένες θεραπείες, έχουν αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης του μελανώματος. Η εξατομικευμένη προσέγγιση για την εγκυμοσύνη είναι επίσης διαθέσιμη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της εγκύου.










Τι να περιμένω από την επίσκεψη
Στη Δερμοδιαγνωστική Scandinavian Skincare, αντιμετωπίζουμε κάθε έγκυο με ευθύνη και ευαισθησία. Με σεβασμό στην αγωνία σας και απόλυτη προσήλωση στην επιστημονική ακρίβεια, παρέχουμε:
- Ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων
- Δερματοσκόπηση με πολωμένο φως τελευταίας γενιάς
- Στενή συνεργασία με γυναικολόγους και ογκολόγους
- Θεραπείες προσαρμοσμένες στο τρίμηνο κύησης
- Ασφαλή προϊόντα και περιποίηση για εγκύους
Επενδύουμε διαρκώς σε πιστοποιημένο εξοπλισμό και σε συνεχή ιατρική επιμόρφωση, για να προσφέρουμε στην έγκυο γυναίκα την πιο ασφαλή και ενημερωμένη φροντίδα δέρματος με πρότυπη σκανδιναβική οργάνωση.



by
Dr. Effie Markou
Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα χωρίς αντηλιακό ευρέος φάσματος (SPF 50+).
Κάνετε αυτοέλεγχο του δέρματος μία φορά το μήνα με τον κανόνα ABCDE (Asymmetry, Border, Color, Diameter, Evolving).
Εμπιστευτείτε εξειδικευμένη δερματολογική κλινική με εμπειρία στην παρακολούθηση κύησης και πιστοποιημένα μηχανήματα όπως η ψηφιακή
χαρτογράφηση Fotofinder Body Studio.
Επιλέξτε αντηλιακά χωρίς χημικά φίλτρα, κατάλληλα για εγκύους (π.χ. με ψευδάργυρο ή τιτάνιο).
Ενημερώστε τον γυναικολόγο σας για κάθε αλλαγή στο δέρμα – η συνεργασία ειδικοτήτων είναι απαραίτητη.
Φορέστε προστατευτικά ρούχα, καπέλα και γυαλιά ηλίου.
Μύθοι &
Πραγματικότητα
01 Μύθος: Η εγκυμοσύνη προκαλεί μελάνωμα.
Πραγματικότητα: Η εγκυμοσύνη δεν προκαλεί μελάνωμα, αλλά οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να αλλάξουν την όψη των σπίλων. Η τακτική παρακολούθηση είναι το «κλειδί».
02 Μύθος: Δεν επιτρέπεται βιοψία δέρματος στην εγκυμοσύνη.
Πραγματικότητα: Η δερματική βιοψία με τοπική αναισθησία είναι ασφαλής σε όλα τα τρίμηνα.
03 Μύθος: Το μελάνωμα μεταφέρεται στο έμβρυο.
Πραγματικότητα: Το μελάνωμα σπανιότατα δίνει μεταστάσεις στον πλακούντα ή το έμβρυο. Η πιθανότητα αυτή είναι εξαιρετικά μικρή (<0.1%).
04 Μύθος: Αν είχα μελάνωμα, δεν μπορώ να κάνω παιδί.
Πραγματικότητα: Μπορείτε να μείνετε έγκυος, αρκεί να έχει παρέλθει ο κατάλληλος χρόνος παρακολούθησης μετά τη θεραπεία, ανάλογα με το στάδιο της νόσου.
05 Μύθος: Δεν υπάρχουν θεραπείες για μελάνωμα στην εγκυμοσύνη.
Πραγματικότητα: Υπάρχουν ασφαλείς χειρουργικές και διαγνωστικές επιλογές, ειδικά στο 2ο τρίμηνο, και εξειδικευμένα πρωτόκολλα που εφαρμόζουμε στη Δερμοδιαγνωστική.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
01 Ποιο είναι το πρώτο βήμα αν δω μια ελιά να αλλάζει στην εγκυμοσύνη;
Κλείστε άμεσα ραντεβού με δερματολόγο για δερματοσκόπηση. Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.
02 Είναι ασφαλές το LASER για μελάνωμα στην εγκυμοσύνη;
H αφαίρεση με εξαχνωτικές μεθόδους όπως LASER ή Ηλεκτροδιαθερμία δεν ενδείκνυνται για αφαιρέσεις σπίλων, πόσο μάλλον για δερματικούς καρκίνους όπως το μελάνωμα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες βλάβες καλοήθους φύσεως, πάντα υπό αυστηρή δερματολογική επίβλεψη.
03 Πόσο συχνά χρειάζεται έλεγχος σπίλων στην εγκυμοσύνη;
Κάθε 3–6 μήνες ή πιο συχνά αν υπάρχει οικογενειακό/ατομικό ιστορικό ή αλλαγές.
04 Τι εξετάσεις γίνονται για σταδιοποίηση;
Υπέρηχος, MRI χωρίς σκιαγραφικό και αιματολογικός έλεγχος είναι οι ασφαλείς επιλογές.
05 Πώς μπορώ να προστατευτώ από το μελάνωμα κατά την εγκυμοσύνη;
Η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο είναι βασικά μέτρα προστασίας.