Πότε αφαιρείται μια "ελιά";


Συνήθως είναι οι μέρες της θερινής ραστώνης και της υψηλής ηλιοφάνειας, οι μέρες που στις παραλίες θα ανακαλύψουμε στους δικούς μας ανθρώπου μια ή περισσότερερες ‘’ελιές’’ στο δέρμα.

Πότε λοιπόν θα ανησυχήσουμε;

Σε  κάθε αλλαγή στη μορφολογία ενός υπάρχοντος σπίλου (χρώμα, σχήμα, μέγεθος), αλλά και στην εμφάνιση ενός νέου σπίλου στο δέρμα, ειδικά όταν είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος έχουν οι άνθρωποι με:
 • Ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων στην παιδική ηλικία
 • Συχνή και ανεξέλεγκτη χρήση solarium
 • Γενετική προδιάθεση (ιστορικό καρκίνου δέρματος ατομικό ή οικογενειακό)
 • Ανοιχτόχρωμο δέρμα
 • Μεγάλο αριθμό σπίλων, ιδίως άτυπων >100
 • Ανοσοκαταστολή

 

Θεραπεία:

Η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση κάθε ύποπτου σπίλου σε όρια ασφαλείας και η ιστολογική του εξέταση (βιοψία). Είναι προτιμότερο να αφαιρεθεί ένας ύποπτος σπίλος και ας αποδειχθεί ότι δεν ήταν μελάνωμα. Κάθε άλλη θεραπεία ενός σπίλου απαγορεύεται (κρυοπηξία, διαθερμοπηξία, laser, απόξεση, χημική καυτηρίαση).

 

Χωρίς βιοψία δε γνωρίζουμε εάν ο σπίλος ήταν καλοήθης (ακίνδυνος) ή μελάνωμα. Επίσης δεν γνωρίζουμε εάν έγινε ολική αφαίρεση. Προσοχή λοιπόν!

Ο Δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός για να ελέγξει τους σπίλους με σύγχρονες μεθόδους δερματοσκόπησης και ψηφιακής χαρτογράφησης. Η τεχνολογία δεν έχει μπορεσει μέχρι να σήμερα να αντικαταστήσει την κλινική εμπειρία του Δερματολόγου. Η αφαίρεση ενός σπίλου απαιτεί ιατρικές δεξιότητες Δερματοχειρουργικής και οργανωμένο Χειρουργείο Ημέρας, σαν αυτό που διαθέτουμε στο DERMA Ιωαννίνων.

 

Γιατί σε εμάς...

 • Στη Δερματολογική κλινική DERMA Ιωαννίνων σας παρέχουμε πλήρη, σαφή και υπεύθυνη πληροφόρηση ως προς τις θεραπείες, τα υλικά και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε.
 • Ξέρετε πού θα απευθυνθείτε στην αποθεραπεία, καθώς η πόρτα του DERMA Ιωαννίνων είναι ανοιχτή για τον επανέλεγχο.
 • Η κλινική μας είναι εξειδικευμένη στη Δερματοχειρουργική και στην Αισθητική Δερματολογία με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό F.D.A.|C.E. έγκρισης.
 • Λειτουργεί Χειρουργείο Ημέρας, ώστε όλες οι μικροεπεμβάσεις και εφαρμογές να γίνονται με υγιεινή και ασφάλεια.
 • Είμαστε πιστοποιημένο Δερματολογικό Ιατρείο για την εκπαίδευση Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων στην Ευρώπη - Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας (EADV). Η Δρ Έφη Π.Μάρκου δραστηριοποιείται ως εκπαιδεύτρια σε τεχνικές Αισθητικής Δερματολογίας στους συναδέλφους της.
 • Η Δρ Έφη Π.Μάρκου είναι εξειδικευμένη Δερματολόγος στην Κλινική Φωτοβιολογία και τις LASER Εφαρμογές από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Örebro University Hospital Σουηδίας και Dundee Ηospital Σκωτίας. Η γιατρός διαθέτει πολυετή κλινική εμπειρία στην Αισθητική Δερματολογία και Δερματοχειρουργική, έχοντας λάβει κοσμοπολίτικη εκπαίδευση με πιστοποημένες εκπαιδεύσεις σε πολλές πόλεις: Όσλο, Στοκχόλμη, Βερολίνο, Νέα Υόρκη Αμερικής, Λονδίνο, Μόναχο, Αμστερνταμ, Παρίσι, Βαρκελώνη,Σεντ Λούις Αμερικής, Μαδρίτη, Τουλούζη, Ντύσελντορφ, Αμβούργο, Μπέργκεν, Μάλμε, Γκέτεμποργκ κτλ. Η πολύχρονη κλινική εμπειρία της Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου Δρ Έφης Π. Μάρκου εγγυάται πως η Κλινική και Αισθητική Δερματολογία δε είναι μια αυτοδίδακτη πρακτική.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Newsletter

Εισαγάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας για να λάβετε τα τελευταία νέα, ειδικές εκδηλώσεις και νεες δραστηριότητες.